Er mælk en hellig ko?

Er det fair, at kakaomælk fra komælk skal have en kæmpe skattefordel i forhold til kakaodrik lavet på planter?

 

Skattefar har gravet en støvet, gammel lov fra 1972 frem. I den står der, at afgiften til staten for kakaoen i en liter kakaomælk ligger på 36 øre – mens afgiften for kakaoindholdet i en liter plantedrik med kakao skal være 76 gange højere!

Vores direktør Henrik har derfor sammen med brancheforeningen for plantebaserede fødevarer spurgt minister Morten Bødskov om yversekret er en hellig ko! Hvorfor skal mælkeindustrien belønnes med unfair skattefordele?

 Vi kan ikke se logikken. Vi ser det som en urimelig beskatning af den grønne levevis. En del af en afgiftsjungle med regler, der slet ikke harmonerer med det, politikerne siger de vil for at nå klimamål i fremtiden.

Hvis de gamle, støvede regler skal håndhæves, vil prisen på NATURLI’ Økologisk Soyadrik med kakao stige fra 21 kr. til 70 kr. for en liter. Til sammenligning kan kakaomælken fortsat koste 10-14 kr. pr. liter – og ofte ned til en flad 5’er på bud.

Reelt vil det betyde døden for kakaodrik lavet på planter. For hvem vil købe en liter plantekakao til 70 kr.?

Strider mod samfundsudvikling

Det er et meget godt eksempel på et afgiftssystem, der bygger på lappeløsninger, som på ingen måde understøtter den udvikling, politikerne og befolkningen siger de gerne vil følge.

Her tænker vi på klimakrisen og målet om at skære 70 pct. af CO2 udledning væk i 2030 (i forhold til 1990) samt vandforbruget og udbyttet af den jord vi har til at producere flere fødevarer på.

Et stort studie, som omfatter 1500 videnskabelige artikler kombineret med data fra 38.000 landbrug i 119 lande, som den engelske miljøforsker Joseph Poore og hans kolleger i Department of Zoology på Oxford universitet har offentliggjort, viser at mælk belaster klimaet langt mere end plantedrikke.

Der går f.eks. 628 liter vand til at producere en liter komælk, mens der går 28 liter vand til at lave en liter soyadrik. CO2 forbrug og arealforbrug også langt højere.

Her er altså tale om en regel fra 1972, der slet ikke giver mening. Vi vil kæmpe hårdt for, at den bliver lavet om. Det handler ikke bare om vores pengepung – vi ønsker at bekæmpe regler, der understøtter ’den gamle verden’. Vi vil at give forbrugerne smagen af en grønnere fremtid!

 

 

Illustration af Anders Morgenthaler

Kilder:

Lovbekendtgørelse nr. 1010 af 3. juli 2018 af lov om afgift af chokolade og sukkervarer m.m.

Den Juridiske Vejledning afsnit E.A.2.3.8

DR.dk: ”Faktatjek: Er plantedrikke bedre for klimaet end mælk?” med tilhørende grafik og kilder.

 

Læs pressemeddelelse her