27,5 pct. billigere at spise plantebaseret end traditionelt

Beepr.dk har netop gennemført en prissammenligning af de mest almindelige basisfødevarer i en animalsk version kontra i en plantebaseret version. Tallene viser, at det er 27,5 pct. billigere at spise 100 pct. grønne basisfødevarer end de traditionelle fødevarer som mælk, smør, kød og kylling. Oveni kommer gevinsten for klimaet.

Krig i Europa og inflation kan også ses på bonen henne i supermarkedet. En opgørelse fra Danmarks Statistik, publiceret i august 2022, viste, at prisen på traditionelt smør fx var steget med 50 pct. på et år, mens prisen på traditionelt oksekød og mælk var var gået op med henholdsvis 29 pct. og 27 pct.

Alligevel kommer det nok bag på de fleste, at det er billigere at fylde indkøbsposen med plantebaserede basisfødevarer end med de tilsvarende animalske fødevarer inden for kategorierne mælk, kød, smør og kylling. Det viser nye tal fra Beeper.dk, der er specialist i at tjekke supermarkedernes dagspriser på nettet [1].

”En typisk dansk familie, der bor i hus, oplever lige nu prisstigninger på over 30.000 kr. om året. Det gør ondt i mange husholdningsbudgetter. Samtidig er der mange, der tror, at det er dyrere at leve af plantebaserede basisfødevarer frem for de traditionelle animalske basisfødevarer. Derfor er det godt nyt for forbrugerne og klimaet, at det faktisk er billigere at købe plantebaserede basisfødevarer end de animalske,” Henrik Lund, CEO hos Naturli’, der fremstiller 100 pct. plantebaserede fødevarer.

Gevinst for klimaet

Med hensyn til klimaet er der ved fremstilling af plantebaserede fødevarer et mindre træk på jordens ressourcer i forhold til de animalske fødevarer. Både i forhold til menneskeskabte drivhusgasser samt forbrug af vand og areal.

”Det kommer ikke bag på mig, at de animalske fødevarer overhaler de plantebaserede fødevarer i pris trods markante stordriftsfordele. De animalske fødevarer er kendetegnet ved, at et dyr først skal have fx foder, et sted at græsse, vand og måske slagtes, før der kan laves en fødevare. Det fordyrer fødevarerne i forhold til planteproducerede fødevarer, hvor vejen gennem fx en ko eller en gris ’er sparet’,” siger Henrik Lund.

Eksempelvis går 46 pct. af verdens vandforbrug til kød- og mælkeproduktion. Til at fremstille en liter komælk bliver der brugt 628 liter vand. Til sammenligning er tallet 48 liter vand til en liter havredrik. Med hensyn til jordforbrug så bliver 80 pct. af den danske landbrugsjord dyrket til foder til husdyr. Det kræver 9 gange så stort et areal, når der skal produceres komælk sammenlignet med plantedrik.

Fakta vil rykke på grøn omstilling ved spisebordet
”Vores ærinde er ikke at være smagsdommere, men at gøre opmærksom på fakta, der både er godt nyt for forbrugernes pengepung og klimaet. Det faktum, at de plantebaserede basisfødevarer rent faktisk er billigere end de traditionelle, plus en voksende bevidsthed om fødevarernes meget forskellige klimaaftryk, kommer til at rykke på den grønne omstilling omkring spisebordet,” siger Henrik Lund.

For selv om næsten 6 ud af 10 danskere siger, at gerne vil spise mindre kød, så er opfattelsen af pris en barriere for det grønne madskifte.

I en ny analyse, som Norstat har lavet for Dansk Erhverv, svarer 31 pct., at de har købt lidt færre eller markant færre miljø- og klimavenlige varer som følge af prisstigningerne i samfundet.

”I Naturli’ er vi sikre på, at flertallet – af et ærligt hjerte – gerne vil spise som de plejer, bare på en ny måde. Altså mere plantebaseret, men stadig 1:1 i forhold til at kunne lave velkendte måltider, som mange danskere er vokset op med. Men mange tror, at det både er dyrt og besværligt at gå plantevejen. Det behøver det slet ikke at være. Derfor er tallene interessante at få frem. De vil understøtte en god udvikling, som forbrugerne gerne vil være med på,” siger Henrik Lund.

Yderligere oplysninger: Henrik Lund, CEO hos Naturli’, tlf.: 23 61 32 18, mail: henrik.lund@naturli-foods.dk

Pressefoto af Henrik Lund kan frit benyttes.

 

[1] Beepr.dk har tjekket dagspriserne for basisfødevarer i en plantebaseret version fra Naturli’ brandet og sammenlignet prisen med samme kategori af fødevarer i en animalsk version – også inden for velkendte brands. Pristjekket er foretaget i en række supermarkeder for de samme produkter den 27. okt. 2022.

Michael Valgren elsker NATURLI's GRØNNE IS

Cykelhelten er fan af NATURLI’s grønne is

En cykelrytter i verdensklasse, Thy og plantebaseret is fra NATURLI’ – kan du finde fællesnævneren? Svaret er Michael Valgren. En Thybo der er stor fan af vores is, og som hver dag lever drømmen som professionel cykelrytter.

Havde det ikke været for et vildt styrt i Frankrig, kunne vi have set ham sommeren over i verdens største cykelløb, men måneders forberedelse er blevet vekslet til operation og genoptræning. Fra sygesengen har han masser af tid til at drømme om is, og vi skal nok sørge for, at han ikke går ned på det! 

”Min favorit er vaniljeis fra Naturli’ med Cookie Dough. Jeg er en sucker for den is. Og jeg plejer gerne at sige til folk: Hvorfor i alverden spise is lavet på fløde, når man kan få is lavet på planter, der smager bedre og giver mening for klimaet? Det handler bare om at smage på den – så er man solgt,” – Michael Valgren.

Benene er plantet i Thy

Selvom han nu bor i Monaco med sin hustru og søn, så har han ikke glemt, hvor han kommer fra. Han blev født i Thy, brugte tiden som knægt i den lokale cykelklub og da han senere skulle tjene lidt lommepenge, gjorde han det ved at servere til selskaber i området. Skæbnen ville, at han her mødte vores egen is-connaisseur Claus Sørensen – én af mændene bag alt NATURLI’s is. Udover et langvarigt venskab, deler de passionen for is og hver gang Michael Valgren er hjemme i Thy, slår han derfor et smut forbi det plantebaserede ismejeri. Han er faktisk så vild med isen, at den også blev serveret ved hans bryllup!

Selv om jeg nu bor langt fra Thy, så er jeg thybo langt ind i hjertet. Jeg holder af egnen og de normer og værdier, som er forbundet med geografien. Og det samme gælder de lokale råvarer og produkter, som jeg sætter stor pris på. Den plantebaserede is fra Naturli’ er fantastisk, og den smager bare endnu bedre, når jeg ved, at den også er lavet i Thy,” siger Michael Valgren.

Vejen er grøn

Som topatlet er mad og drikke vigtigt, men det behøves ikke at være lig med flere animalske produkter. 

Michael fortæller, at hans lille familie gerne vil følge NATURLI’-vejen, skære ned på kødet og leve mere plantebaseret. ”Det giver rigtig god mening for klimaet, fordi den medfører et meget lavere klimaaftryk, og jeg tror også, at det er godt for min krop,” siger Michael. Udover at nyde den plantebaserede is, fylder han f.eks. også gerne glasset med havre- eller sojadrik. 

Selvom sommeren ikke bliver som forventet, så står vi fortsat i vejkanten og hepper på Michael! Vi krydser fingre for, at han snart er tilbage på cyklen og vi igen kan se ham køre hurtigere end vinden blæser i Thy!

Vil du blive godt kørende? Så har du muligheden lige nu, hvor du kan vinde en cykeltur rundt i Thy med Michael Valgren og en cannondale cykel fra hans hold EF Education-EasyPost. Læs meget mere her. 

Viborg HK åbner NATURLI’ plantebaseret butik

I Viborg Håndbold Klubs bæredygtige butik, Grøn Fornuft i Gravene i Viborg, kan forbrugerne fra 10. september finde Danmarks største NATURLI’ sortiment samlet på ét sted.

Åbning af en NATURLI’ shop-in-shop i Danmark har været på tegnebrættet et stykke tid, men som så meget andet er det blevet udskudt på grund af Corona, og da NATURLI’ så i 2020 indtræder som grøn hovedpartner i Viborg HK, gav det hurtigt anledning til nye tanker og pludselig er det helt logisk at en shop-in-shop hverken skal placeret på et trafikknudepunkt i København eller gågaden i Århus – den skal åbnes af Viborg HK, forklarer Henrik Lund, direktør i NATURLI’:

”Viborg HK vil være verdens grønneste håndboldklub. Hvis flere organisationer var lige så sultne efter en grøn sejr, så ville klimaet hurtigt få det meget bedre. I butikken ’Grøn Fornuft’ handler klubben på de grønne tanker. Her giver Viborg HK nyt liv til brugte ting. Vi vil gerne give nyt liv til danskernes madvaner. Derfor glæder vi os til, at Viborg HK skal sælge vores 100 pct. plantebaserede produkter i butikken. Det er win-win.”

En grøn bevægelse

I Danmark er der en eksplosiv stigende interesse for at spise mere grønt, og hver fjerde dansker under 35 år spiser i dag overvejende plantebaseret.

Andelen, der gerne vil spise mindre kød, er endnu større. En ny analyse fra A&B Analyse viser, at 63,3 pct. har et ønske om at spise mindre kød fremover, og blandt de unge er det 77 pct.

Denne samfundstendens omsætter Viborg HK i samarbejde med den grønne hovedpartener og åbner nu Danmarks første NATURLI’ shop-in-shop med plantebaserede fødevarer den 10. september i den bæredygtige butik, Grøn Fornuft, i Gravene.

Bæredygtig butik

Grøn Fornuft drives primært af frivillige, og som mange andre genbrugsbutikker er hovedparten af personalet 60+, og som i resten af den danske befolkning, er det ikke den aldersgruppe, der er first movers, når det handler om at udskifte de traditionelle frikadeller med de plantebaserede.

Det har dog både været en sjov og lærerig proces for de frivillige at blive involveret i den nye shop-in-shop, fortæller en af dem her:

”I starten var vi en smule skeptiske – der var vist ikke nogen af os, der så meget som havde overvejet at spise planebaseret eller vegansk, og nu skulle vi pludselig stå for salget. Men siden er vi mange, der er blevet ret vilde med det. Vi har prøvet mange af produkterne og virkelig fået øjnene op for, hvor lækkert og hvor let, det er at spise mere grønt og mindre kød. Desuden er vi blevet duperede over, hvor stor opmærksomhed og interesse, vi oplever, når vi fortæller, at man lige om lidt kan få alle NATURLI’s varer her i Viborg, så vi glæder os virkelig meget til at åbne den 10. september”. 

Ét skridt nærmere ‘Verdens Grønneste Klub’

I Viborg Håndboldklub er man glade og stolte over at tage endnu et stort skridt i retningen mod at blive ‘Verdens grønneste klub’:

”Jeg glæder mig rigtig meget over, at vi som det sted i landet, der kan tilbyde forbrugerne det største sortiment af NATURLI’s produkter, for en plantebaseret kost er virkelig noget, der rykker i klimaregnskabet,” siger Jørgen Hansen, direktør i Viborg KH. Han forsætter:

”Hvis vi alle spiser kødfrit bare én enkelt dag om ugen, giver det samlet set en enorm stor co2 besparelse, og vi ved, at jo lettere det bliver at spise mere grønt, jo flere får vi med på det, og netop NATURLI’s brede sortiment, gør det let og lækker at spise kødfrie måltider”.

Inden i butikken i Gravene er klar til at åbne dørene og byde velkommen i den nye shop-in-shop, har hele butikken gennemgået en forvandling:

“De dygtige folk fra NATURLI’ har indrettet og dekoreret i samarbejde med vores frivillige, så det er en sand fornøjelse at træde ind i planteuniverset. Samtidig har de formået at kombinere Grøn Fornufts oprindelige koncept med at sælge både nye og brugte møbler til spotpriser, så der skabes noget nyt uden at smide det gamle ud”, fortæller Jørgen Hansen.

Grøn Fornuft har åbent:

Mandag og tirsdag kl. 10.00 – 16.00
Onsdag til fredag kl. 10.00 til 18.00
De to første lørdage i måneden kl. 10.00 til 14.00

Se mere:  https://www.facebook.com/Gronfornuft

Kontaktdata:

Jørgen Hansen, direktør i Viborg HK, tlf.: 26 43 21 48
Henrik Lund, CEO i NATURLI’: 23 61 32 18
Pressefoto kan frit benyttes.

Verdens dygtigste kokke går efter grønt guld

Fødevarer lavet 100 pct. på planter spiller en central rolle for kokken Artur Kazaritski, som er i skarp træning til det, der svarer til OL i kokkekunst, Bocuse d’or. Sammen med sit hold, som repræsenterer Estland, stiller den tidligere souschef ved den danske gourmetrestaurant Geranium op til finalen i en af de mest prestigefyldte kokkekonkurrencer overhovedet. Den store finale finder sted i Lyon i slutningen af september.

NATURLI’ støtter Artur Kazaritski, så han og deltagerne på holdet har de allerbedste muligheder for at træne i at bruge plantebaserede ingredienser på mange forskellige måder. I konkurrencen er det fx ikke tilladt at bruge mejeriprodukter eller æg i forbindelse med tilbehør til kød.

Kæresten åbnede kokkens grønne øjne

For Artur Kazaritski, som har boet i København i de seneste 6 år, er det helt naturligt at trylle med plantebaserede ingredienser i køkkenet. Hans danske kæreste, Isabel, har åbnet mesterkokkens øjne for, hvor velsmagende plantebaserede retter kan være.
”Personligt holder jeg både af smagen af plantebaserede fødevarer og følelsen bagefter. Jeg føler mig ganske enkelte mere ansvarlig, når jeg spiser plantebaseret. Og det er på ingen måde nødvendigt at gå på kompromis med den fantastiske smag bare fordi, at en ret skal være plantebaseret,” siger Artur Kazaritski, som meget sjældent spiser kød derhjemme.

En megatrend

Han oplever, at de planbaserede retter udgør en megatrend. Ikke bare i hans og kærestens eget private køkken, men også i de store prestigefyldte køkkener og i kokkekonkurrencerne.

Til årets Bocuse d’or-finale skal Artur Kazaritskis hold og konkurrenterne bl.a. kreere en take away-box med tre retter, hvor cherrytomater er den gennemgående råvare. Her må der fx ikke bruges mælk i den ene af de tre tomatretter. I tilbehøret til kødet må der ikke bruges hverken æg eller mejeriprodukter.

Plantebaseret menukort

”I dag ser vi Michelinrestauranter med et 100 pct. plantebaseret menukort. Flere vil følge, og udfordringerne i at bruge plantebaserede råvarer i de store konkurrencer er også et udtryk for, at der sker et stort skifte i retning af langt flere plantebaserede fødevarer,” siger Artur Kazaritski.

Han oplever, at hans egen plantebaserede madrejse matcher den revolution, der er sket inden for de plantebaserede fødevarer i de senere år.

”Min kæreste åbnede planteuniverset for mig rent madmæssigt. Før lagde jeg stort set ikke mærke til produkterne i supermarkedet. I dag vokser udvalget af spændende produkter hele tiden. Det bidrager i høj grad også til, at flere spiser mere plantebaseret og også vælger plantebaserede retter, når de går på restaurant,” siger Artur Kazaritski.

Sammen med sit hold træner Artur Kazaritski intensivt i de forskellige retter, som de skal præsentere til konkurrencen i september.

”Det er en stor hjælp for mig og holdet, at vi kan øve os med NATURLI’s rigtig fine produkter. Det bidrager til den sikkerhed, som vi skal have i at bruge forskellige plantebaserede ingredienser og råvarer i forbindelse med konkurrencen,” siger Artur Kazaritski, som altid går efter guldet. Sådan har det været siden hans pure ungdom, hvor han som toptrænet idrætsmand dystede for at høste medaljer.

En ambition, han viderefører i madkunstens fornemme konkurrence – Bocuse d’Or.

Viborg vil vinde VM i at være grønneste håndboldklub  

Det er ikke bare trøjen, der er grøn. Viborg HK tror på, at vejen til sejr er grøn. Håndboldklubben vil være verdens grønneste håndboldklub. Det skal ny aftale med Naturli’ bl.a. bidrage til.

Ambitionen om at være verdens grønneste håndboldklub tilhører Viborg HK, som er optaget af at sætte et så lille klimaaftryk som muligt. Klubben går nye veje med fx afvikling af events med gratis billetter til dem, der lader bilen stå, salg af overskudsmad i den bæredygtige butik ’Grøn Fornuft’ og kampagner på tværs af sportsklubber med fokus på plantemad.

”Vi søger partnere, der kan hjælpe os med at blive verdens grønneste klub. Derfor har vi lavet en ny sponsor- og partneraftale med Naturli’, som både er kendt og anerkendt for sine grønne fødevarer. Netop den mad, vi hver især spiser, betyder meget i klimaregnestykket,” siger Alice Monberg, direktør i Viborg HK.

Unge løber forrest
Klubbens arbejde med unge mennesker ser Alice Monberg som en ekstra god grund til at have fokus på grøn mad. Flere end 1 ud af 4 (28 %) af de unge mellem 18 og 34 år spiser overvejende eller helt vegetarisk (Coop Analyse & DVF 2020).

”De gode vaner starter hos de unge. Vores spillere er rollemodeller for mange andre, så vi har en fantastisk mulighed for at vise, at vejen til sejr er grøn – ikke bare på banen, men på mange leder og kanter,” siger Alice Monberg.

Naturli’ serverer grøn inspiration
Aftalen indebærer, at Naturli’ – udover at komme på trøjen – vil fungere som inspirationspartner for klubben med hensyn til at få endnu flere grønne fødevarer på menuen.

”Vi kan ikke redde kloden i morgen, men vi har en vigtig rolle at spille med hensyn til at inspirere endnu flere til at stikke gaflen i mere plantemad frem for animalske fødevarer. Derfor er der et perfekt match mellem Viborg HK og Naturli’, siger Henrik Lund, CEO, i Naturli’.

Han minder om, at maden, vi spiser, gør en forskel, da ca. 25 pct. af den menneskeskabte CO2 kommer fra fødevareproduktionen. Derfor glæder han sig også til, at Viborg HK´s bæredygtige butik ’Grøn Fornuft’ kommer til at sælge overskydende plantebaserede fødevarer fra Naturli’, så de ikke går til spilde.

Håndboldspiller går all green
Svenske Carin Strömberg spiller i Viborg HK og har valgt den helt grønne vej, når der skal mad på tallerkenen.

”Der er flere og flere sportsfolk, som spiser 100 pct. plantebaseret, ligesom jeg gør. Det betyder også, at myten om en sammenhæng mellem plantebaseret mad og manglende toppræstationer efterhånden bliver manet i jorden,” siger Carin Strömberg.

Hun ser det som et ekstra plus, at Viborg HK tænker så grønt – hele vejen rundt. ”Det er dejligt at være en del af en klub, som på alle mulige måder gerne vil gøre en positiv forskel. Det handler jo om vores fælles fremtid.”

For yderligere information:
Henrik Lund, direktør hos Naturli’ Foods, 23 61 32 18, mail: henrik.lund@naturli-foods.dk
Alice Monberg, direktør i Viborg HK, 23 65 83 30, mail: monbergalice@gmail.com

PR-foto kan frit benyttes.

Plantepotten – nyt podcastunivers smager først på en grønnere fremtid

Naturli’ lancerer nu et helt nyt podcastunivers under navnet Plantepotten. Det bliver Danmarks grønneste podcastkanal med temaer inden for politik om grøn omstilling af landbruget til verdens grønneste sportsklub og VM i gastronomi lavet på planter.

”Smagen af en grønnere fremtid mangler en stemme. Det giver vi den nu med det nye podcastunivers Plantepotten. Det gør nemlig en stor forskel for vores klode, hvad vi hver især putter i munden, når vi åbner den tre gange om dagen for at spise,” siger Henrik Lund, CEO for Naturli, som er er kendt for sine 100 pct. plantebaserede fødevarer.

Plantepotten skal give plads til debat, kritik, hyldest og inspiration til en mere grøn fremtid på tallerkenen. Det er planen, at der skal komme to nye podcasts om måneden. Der er adgang til dem på Spotify og Podimo nu. Senere i denne uge findes Plantepotten på Apple podcasts og på Google om ca. 2 uger.

Nr. 1 – monopol på ord og grønne benspænd
I første podcast møder lytterne Kira Marie Peter-Hansen, medlem af Europa Parlamentet for SF, og folketingsmedlem Carl Valentin (SF), der er på vej mod Vejen for at besøge Naturli’s grønne plantemejeri.

Under besøget falder snakken på klimamål og EU’s lovforslag Amendment 171, som fx vil forbyde, at plantedrikke må sælges i samme kartoner som mælk, og at plantebaseret yoghurt må kaldes cremet. De to politikere fortæller, hvordan de bl.a. kæmper mod monopol på ord og grønne benspænd. Selv om de knokler for en grøn dagsorden, sidder de ofte tilbage med følelsen af, at det hele går for langsomt. Klimaproblematikken skal løses nu.”Vi har plantet et frø – og det er nu blevet til Plantepotten. Vi lover, at det bliver Danmarks grønneste podcast, som er værd at høre på. Vi har masser af spændende emner i idébanken, men vi ved ikke bedst. Det gør lytterne. Derfor er vi altid åbne for spændende emner til Plantepotten,” siger Henrik Lund.

Forslag til spændende emner til Plantepotten kan sendes til info@naturli-foods.dk

Yderligere oplysninger:

Henrik Lund, direktør for Naturli’ Foods: 23 61 32 18, mail: henrik.lund@naturli-foods.dk

Foto af Henrik Lund kan frit bruges af pressen.

Kyllingefri nuggets og plantebaserede pølsehorn på over 100 tankstationer

Salget af plantebaserede fødevarer stiger og stiger. Q8 mærker appetitten efter flere grønne måltider og lancerer nu – i samarbejde med Naturli’ og Scandi Standard – et 100 pct. plantebaseret alternativ til de populære nuggets og pølsehorn.

Den grønne omstilling af danskernes madvaner har for alvor fået luft under vingerne: 57 pct. af danskerne vil gerne spise mindre kød. Derfor kommer der nu endnu flere grønne to go-måltider på landets 107 Q8 servicestationer.

I dag præsenterer Q8 et plantebaseret pølsehorn – Green Horn – og en ny udgave af de populære kyllingenuggets, Green Nuggets – lavet på planteprotein. Bag udviklingen af de grønne nuggets står selskabet Scandi Standard (Den svenske ejer af Danpo – koncernen er Nordens største fjerkræproducent) og selskabet Naturli’, som er kendt for sine 100 pct. plantebaserede fødevarer.

 

”Vi vil gerne give vores kunder muligheden for at vælge grønnere måltider. Derfor skal der være flere velsmagende plantebaserede produkter på vores servicestationer.  Vi sætter ind med grønne versioner af pølsehorn og nuggets, fordi det er nogle af de produkter, som vores kunder holder allermest af. Sidste år var pølsehorn et af vores mest sælgende produkter, så her kan en grøn variant virkelig gøre en forskel,” siger Helle Skov, direktør for Q8 Servicestationer.

Smagen i højsædet
”Danskerne har for længst forstået og modtaget budskabet om, at vi hver især kan gøre en vigtig forskel for klimaet, når vi åbner munden mindst tre gange om dagen for at spise. 100 pct. plantebaserede måltider medfører ganske enkelt et lavere klimaaftryk end de animalske måltider,” siger Henrik Lund, CEO hos Naturli’.

Den gode smag er afgørende for, at flere vælger plantebaserede måltider. Parterne bag de grønne nuggets vil vise forbrugerne, at plantebaserede måltider sagtens kan smage mindst lige så godt som de animalske måltider, de fleste er vokset op med. Eksempelvis har det været vigtigt i udviklingen af de nye nuggets, at paneringen er lige så sprød som på den kyllingebaserede version. I det hele taget er der arbejdet intenst med både tekstur og smag. Det samme gælder det grønne pølsehorn.

”Vi er stolte over at være med til at drive udviklingen inden for de hurtige, grønne måltider. Vi har en målsætning om at blive klimaneutrale i 2045, og partnerskabet med Naturli’ passer rigtig godt ind i vores arbejde for at tilbyde flere produkter med lavere klimapåvirkning,” siger Helle Skov, direktør for Q8 Servicestationer.

”Forventningen er, at de grønne nuggets og andre plantebaserede produkter vil stå for fem pct. af Q8’s samlede food-salg i 2024, og at det tal vil stige i årene efter,” siger Helle Skov.

Om produkterne
Green Nuggets, der er lavet på planteprotein, og det 100 pct. plantebaserede pølsehorn under navnet Green Horn får premiere i dag.

For yderligere information:
Henrik Lund, direktør hos Naturli’ Foods, 23 61 32 18, mail:
henrik.lund@naturli-foods.dk
Marie Lund, kommunikationschef hos Q8, 42 12 64 19, mail: presse@Q8.dk

PR-fotos kan frit benyttes.

Læs mere om Q8: https://www.q8.dk/paa-stationen/

Læs mere om Scandi Standard: https://www.scandistandard.com/

Læs mere om Naturli’: www.naturli-foods.dk

Grønne måltider revolutionerer ældremaden. Det Danske Madhus og Naturli’ i unikt samarbejde

De unge løber stadig forrest i den grønne omstilling af maden og nu er turen kommet til de ældre. Det Danske Madhus – Danmarks største leverandør af veltilberedt mad til de ældre i eget hjem – indleder et visionært samarbejde med Naturli’. Sammen sætter de grønne retter på menuen. Om tre år er målet hos Det Danske Madhus, at de grønne måltider udgør 10 pct.

De nye kostråd anbefaler flere planter og mindre kød i danskernes mad. Alligevel lød der et ramaskrig, da regeringen for nylig ville indføre plantebaseret mad i de offentlige kantiner. Planerne røg af bordet. Nu samler Det Danske Madhus og Naturli’ de grønne ambitioner op og gør ældremaden central i en grøn revolution af danskernes måltider.

Det Danske Madhus forventer, at 10 pct. af de 95.000 ugentlige måltider er grønne om tre år.

”De unge startede den grønne madrevolution. Nu er turen kommet til de ældre, som selvfølgelig også skal have mulighed for at vælge grønne og veltillavede måltider på menuen. Vi vil gerne gå forrest, og derfor har vi indgået et strategisk samarbejde om at udvikle langt flere lækre og næringsrige og samtidigt grønne måltider,” fortæller Martin Pinstrup, CCO hos Det Danske Madhus og Henrik Lund, CEO hos Naturli.

Naturli’ er kendt for at udvikle plantebaserede fødevarer, der kan erstatte animalske fødevarer en til en. Og Det Danske Madhus er blevet landets største aktør inden for friske og veltillavede måltider til ældre, i eget hjem samt mad til borgere der bor på institutioner og plejehjem samt en lang række private kunder, herunder mange travle børnefamilier.

Grønt måltid på menuen

I dag kan kunderne hos Det Danske Madhus vælge mellem 14 forskellige hovedretter, der hele tiden skifter. Fremover vil der også være minimum en 100 pct. plantebaseret ret at vælge imellem. Og når der bliver rørt i gryderne i de fem store køkkener i hele landet, vil en del af de animalske ingredienser blive udskiftet med plantebaserede råvarer. I praksis betyder det, at den traditionsrige bolognese på menukortet fx også kommer i en 100 pct. plantebaseret udgave. Eller at komælken bliver skiftet ud med havredrik i en ret:

”Vores kernemålgruppe er glad for klassisk dansk mad. Det vil vi ikke tage fra dem, men vi mener godt, at man kan servere gode danske måltider med plantebaserede råvarer, og det glæder vi os til at vise ikke kun vores kunder, men faktisk hele Danmark.” siger Martin Pinstrup.

Kovending på ældremad-området nødvendig.

Den grønne omstilling af retterne hos Det Danske Madhus er helt i tråd med de nye officielle kostråd, hvor der er fokus på at spise flere planter og mindre kød. Både af hensyn til den enkelte og klimaet.

Henrik Lund ser samarbejdet som en vigtig mulighed for, at der sker en kovending med maden til de ældre.

”Vi ved, at det betyder meget for den enkelte og vores klima, hvad vi hver især vælger at spise tre gange om dagen. Når man bliver ældre – og måske ikke selv kan lave mad mere – men stadig bekymrer sig om en grøn fremtid for børnebørnene, så er det ekstra brug for at blive fristet. Og netop dét at friste med mad, som gør én glad, er Det Danske Madhus rigtig dygtig til. Fremover vil der være langt flere grønne måltider, som frister. Det er et samarbejde med store perspektiver for den grønne omstilling,” siger Henrik Lund.

Parterne er gået i gang med at udvikle de nye grønne måltider, som kunderne kan vælge fra juni.

For yderligere information:
Henrik Lund, direktør hos Naturli’ Foods, 23 61 32 18, mail: henrik.lund@naturli-foods.dk

Martin Pinstrup, CCO i Det Danske Madhus, 22 60 48 45, mail: mpi@ddm.dk

PR-fotos kan frit benytte.

Læs mere om Naturli’: www.naturli-foods.dk

Læs mere om Det danske Madhus: https://bestilmadhusmad.dk/bestil

Opskrift: Sådan indfører du en grøn og plantevenlig fødevarepolitik

Af Kira Marie Peter-Hansen, medlem af Europa-Parlamentet for SF, og næstformand i Greens/EFA

Vidste du, at du ikke må hælde ’havremælk’ på dine cornflakes? Ifølge forfejlet EU-lovgivning skal man sige ”havre-drik” da det er forbudt at kalde produkter, der ikke er presset ud af et yver, for mælk.

Det er jo helt skørt, men misæren stopper ikke her. Et nyt forslag med støtte fra bl.a. de Konservative og Venstres Søren Gade vil lægge endnu flere benspænd for klima-, natur, og dyrevelfærdsvenlige mælkealternativer. Bliver forslaget til virkelig, kan det blive forbudt at beskrive sin havredrik som ”mælkelignende” eller som et ”alternativ til mælk” – går det helt galt, kan det sågar være slut med at sælge plantemælk i mælkekartoner.

At forslaget kunne finde flertal i Europa-Parlamentet, er en kontant påmindelse om, hvor indflydelsesrig den animalske landbrugslobby er. Men samtidig er forslagets absurditet også et billede på, at den animalske industri føler sig truet, og at nye grønne vinde blæser over fødevareproduktionen. Og vi forstår da godt, at det kan være svært at vænne sig til de nye grønne tider og finde sit ståsted i det.

Derfor præsenterer vi her opskriften på en plantevenlig fødevarepolitik!

Plantevenlig fødevarepolitik er en sjælden, men utrolig lækker politik. Den har en virkelig skøn duft af Paris-aftalen, og den sprøde afværgelse af den 6. masseuddøen giver en fantastisk frisk smag. Også det markant reducerede antal livsstilssygdomme er et hit blandt både store og små.
Den plantevenlige fødevarepolitik fungerer både til hverdag og til fest, da den ikke er hverken svær eller tidskrævende at indføre. Og så er det jo bare dejligt, at den kan laves helt uden dyremishandling, penicillin og risici for nye pandemier.
Antal personer: Kan brødføde langt flere mennesker end animalske fødevarer
Forberedelsestid: alle ingredienser er allerede klargjort
Tid i alt: så kort tid som muligt.
Holdbarhed: Særdeles holdbar

Det skal du bruge:

500g klimavidenskab (f.eks. den nyeste rapport fra FN’s Klimapanel)
350g fair markedsvilkår
8 liter modstandskraft overfor den animalske lobby
2 skefulde politisk mod
1 et drys medlidenhed med de mere end 30 millioner svin, der produceres årligt i Danmark

Når først du har ingredienserne klar, er det slet ikke så svært. Hvis du blot fokuserer på, at alle produkter skal have fair konkurrencevilkår, uanset om de kommer ud af et yver, en kødhakker eller bare direkte fra planterne, ja så er du allerede kommet langt.

Pas på du ikke af gammel vane kommer til at krydre retten med obskure politikker, der favoriserer klimaskadelige animalske produkter fremfor de plantebaserede. Det kan især blive svært, når landbrugslobbyen tuder dig ørene fulde af, at den danske svineproduktion skam er super bæredygtig. Her er det et godt trick at huske på, at vi i Danmark dyrker foder til husdyr på knap 80 procent af landbrugsarealet, og at vores køer og svin står bag 19 procent af Danmarks samlede klimaudslip.

Nu har du allerede en god bund, men hvis din nye fødevarepolitik virkelig skal skinne, så skal der også glasur på toppen. Her kan du f.eks. omlægge landbrugsstøtten, således at pengene i stedet for at opretholde status quo bruges på at omstille til natur- og klimavenlige bedrifter. Rigtig godt bliver det dog først, hvis du samtidig indfaser afgifter på de fødevarer, der har den største klima- og miljøbelastning.

Hvis du har fulgt opskriften her, har du nu en fødevarepolitik, som smager pragtfuldt, og er sund for dig, planeten og samfundsøkonomien. Vær opmærksom på, at den vil gøre dine nabolande misundelige på, at det var dine plantebaserede virksomheder og produkter, der kom bedst fra start og satte sig på markedet – samt at din statskasse nu tjener fedt på eksport af knowhow til det eksponentielt voksende globale marked for plante-fødevarer.

Tips til servering: Server gerne fødevarepolitikken sammen med en cykeltur ud i Danmark. Sådan kan du nyde synet af, hvordan faldet i animalske produkter har givet plads til skov og natur i det danske landskab.