EU er på vej til at lave en bøf – fjerner fokus fra klimakrise

Europa Parlamentet er på vej med monopoltilstande, når det handler om brugen af ord som ’pølse’ og ’burger’. Parlamentet forventes at stemme for, at kødbranchen får eneret på ordene. Naturli’ efterlyser, at politikerne retter fokus på det reelle problem – nemlig at animalske fødevarer er en stor belastning for klimaet.

Det er snart slut med at bruge ord som plantepølser eller plantebaseret burger, hvis det går som producenten af plantebaserede fødevarer, Naturli’, frygter. I perioden fra den 19. til 22. oktober forventer virksomheden, at Europa Parlamentet vedtager, at kødbranchen får monopol på ord, hvor ’pølse’ eller ’burger’ indgår. Det er i den periode, at Europa Parlamentet sætter en ny forordning vedrørende kød til debat og afstemning.

”Vi ønsker ikke at lægge afstand til det traditionelle landbrug eller gå i flæsket på kødbranchen. Vores fælles klode har langt mere alvorlige problemer at slås med. Jeg tænker selvfølgelig på klimakrisen, som vi gerne skal løse i fællesskab. MEN jeg må konkludere, at EU er på vej til at lave en kæmpe bøf, hvis kødbranchen får monopol på ord som ’pølse’ og ’burger. Det vil lade forbrugerne i stikken, fordi det vil gøre det sværere at vælge alternativer til klimabelastende fødevarer. Det fjerner ganske enkelt fokus på klimakrisen,” siger Henrik Lund, CEO hos Naturli.

Slut med pølsesnak – start problemløsning

Naturli’ er kendt og anerkendt i Danmark og internationalt for udelukkende at producere 100 pct. plantebaserede fødevarer, som afsætter et langt mindre klimamæssigt aftryk end animalske fødevarer. Kødproduktionen er den store synder i belastningen. Fødevareproduktionen står samlet set for ca. en fjerdedel af de menneskeskabte drivhusgasser.

”Der er alt for meget pølsesnak for tiden frem for problemløsning,” siger Henrik Lund og henviser til, at Danish Crown for nyligt kaldte det for ’en svipser’, da virksomheden ’kom i tanker om’, at man åbenbart ikke kan bruge et vegetarord sammen med et kødord, så deres vegetarprodukt i køledisken alligevel ikke kunne hedde Veggie Bacon,” siger Henrik lund og fortsætter:

”Det er på tide, at politikerne fokuserer på problemerne frem for at monopolisere ord til fordel for en klimabelastende branche. Forbrugerne er meget længere fremme end politikerne med hensyn til at ville klimaproblemerne til livs. 58 pct. af de danske forbrugere ønsker at spise mindre kød, og det er gode nyheder for kloden.”

Politikere skal sikre grøn omstilling

Folketingspolitiker Carl Valentin fra SF er helt enig. Han minder om, at de fleste er vokset op med kødretter på spisebordet og gerne vil fortætte med mange af de velkendte retter – bare i en grøn udgave. Derfor synes han, at det er vigtigt, at overgangen til flere grønne måltider bliver hjulpet på vej af politikere, som fx understøtter, at det er helt i orden at bruge ord som ’plantepølse’.

”Så ved alle, at der er tale om en grøn fødevare, som kan træde i stedet for en pølse lavet af gris eller ko. Det er da vejledning – og ikke vildledning, som alle bør bifalde i stedet for at lave politisk benspænd. Kødbranchen dækker sig ind under, at forbrugerne bliver forvirrede over ordene, men det er er bare et forsøg på at lukke øjnene for, at den grønne omstilling er i fuld gang. Den kan heldigvis ikke stoppes, og det ville være langt mere perspektivrigt, hvis branchen tog de innovative briller på og fokuserede på mulighederne i flere grønne fødevarer frem for at forsøge at stoppe udviklingen,” fastslår Carl Valentin.

Evig kilde til opfindsomme navne

De mange politiske benspænd for at fremme smagen af en grønnere fremtid har gjort Naturli’ til en sand mester i opfindsomme navne i tæt samarbejde med de 350.000 følgere på Facebook. Eksempelvis hedder et produkt, som kan bruges i stedet for yoghurt, Joe´Kurt og plantefars hedder Hakket.

Hvis politikerne i Europa Parlamentet vedtager et monopol på kødord, så er der udsigt til, at veganerburgeren skal have nyt navn. Mon ikke det kan give alverdens store burgerkæder lidt at tænke på?

”Hvad skal burgerbollen hedde i fremtiden? En plantebolle? Det må vel ikke hedde en burgerbolle – der er jo ikke tilsat kød til bollen,” siger Henrik Lund. Han filosoferer videre over, om børn heller ikke må ’lave pølser’ mere, eller om det er slut med frugtkød og store bøffer i fitness.

 

Yderligere oplysninger:

Henrik Lund, direktør for Naturli’ Foods: 23 61 32 18, mail: henrik.lund@naturli-foods.dk

Foto af Henrik Lund kan frit bruges af pressen.