Nye økologiske plantedrikke med pant indtager køledisken

Først skubbede vi med plantefars til oksekødet i køledisken. Nu er turen komme til komælken. I starten af det nye år indtager to spritnye plantedrikke kølemontren i landets supermarkeder.

Omtanke for natur og miljø ligger bag de nye produkter. Derfor kommer plantedrikkene i pantflasker, og det er breaking news både i Danmark og resten af verden.

Midt i januar 2019 er mejeriprodukternes tid som konge af supermarkedernes kølemontre historie. To nyudviklede økologiske plantedrikke fra NATURLI’, lavet på mandel og havre, vil skubbe til komælken i kølemontren i 1.800 butikker landet over (i kæderne Dagrofa, Salling Group, Nemlig.com og Rema1000 samt COOP).

Super velsmagende og tilsat calcium

Mange ønsker at skifte mælken ud med plantedrikke, fordi de belaster naturen mindre – både med hensyn til CO2 udslip og forbrug af vand til produktion.

Derfor går vi også forrest denne gang med nyudviklede plantedrikke, der kan bruges i de samme situationer som komælk. Vi har arbejdet rigtig meget med runde smagsvarianter, som rigtig mange har sagt god for. Vores plantedrikke vil være super velsmagende, økologiske og kolde. Jeg forventer, at mange, som normalt drikker komælk, vil vælge plantevejen helt eller delvist til. Når man smager de nye produkter, fristes man til at spørge: Er det her mælk uden mælk?” siger Henrik Lund.

Drikkene er desuden tilsat calcium udvundet af alger. NATURLI’ havde også et ønske om at tilsætte B12 og D2, men tillader reglerne ikke, når det er et økologisk produkt. NATURLI’ Foods håber, at reglerne bliver lavet om, så det bliver tilladt at tilsætte B12 i et økologisk produkt.

 

Pantflasker for første gang

“I NATURLI’ Foods vil vi gerne gå forrest på naturens vegne. Derfor har vi arbejdet hårdt for, at vores flasker blev en del af pantsystemet, og det er lykkedes! Det er første gang i Danmark – ja, første gang i hele verden,” at plantedrikke kommer i pantflasker. Det er et vigtigt skridt i forhold til at komme plastic i naturen til livs,” siger Henrik Lund.

Flaskerne bliver en del af det danske pantsystem og får en pant på 1,5 kr.

 

Plastic Change håber andre bliver inspireret

“Vi er meget begejstrede for, at det er lykkedes NATURLI’ Foods at få deres nye flaske omfattet af pantsystemet og vi håber, at der kan inspirere andre virksomheder til at tænke i samme baner”, udtaler direktør og stifter af Plastic Change, Henrik Beha Pedersen.

“Vores erfaringer med pantordninger er, at de både mindsker risikoen for, at produkterne ender som affald i naturen og samtidig skaber det mulighed for, at produktet kan genanvendes. Stor ros til NATURLI’ Foods herfra”, kommer det fra Henrik Beha Pedersen.

Fakta

De nye drikke er lavet på baggrund af mandel og havre fra nærmarkederne (Europa). Der er arbejdet intensivt med smagen, så rigtig mange kan lide den.

Flaskerne rummer 990 ml. Hvis det havde været 1 liter, var panten blevet 3 kr. Det kunne afholde en del fra at købe plantedrikkene.

Vejledende udsalgspris i butikkerne bliver 14,95 kr. for 990 ml.

De nye drikke er tilsat calcium udvundet af alger.

 

Ingredienser

Økologisk plantebaseret mandeldrik

Ingredienser: Vand, MANDEL * (2%), rørsukker*, alger lithothamnium calcareum, havsalt, stabilisatorer (gellan- og guargum). (*økologisk). Kan indeholde spor af hasselnød, pistacienød,
brasilnød og cashewnød.

Næringsindhold (pr. 100 ml)
Energi 87 Kj/21 kcal
Fedt 1,2 g
– heraf mættede fedtsyrer 0,1 g
Kulhydrat 2,0 g
– heraf sukkerarter 1,9 g
Kostfibre 0,1 g
Protein 0,5 g
Salt 0,1 g
Calcium 120 mg*
*100 ml indeholder 15% af dagligt referenceindtag
Laktose 0,0 g

Økologisk plantebaseret havredrik

Ingredienser: Vand, HAVRE * (8%), solsikkeolie*, alger lithothamnium calcareum, havsalt, stabilisatorer (gellan- og guargum). (*økologisk). Kan indeholde spor af gluten. Naturligt laktosefri. Uden tilsat sukker – sødmen kommer fra havren selv.

Næringsindhold (pr. 100 ml)
Energi 143 Kj/34 kcal
Fedt 1,2 g
– heraf mættede fedtsyrer 0,2 g
Kulhydrat 5,6 g
– heraf sukkerarter 3,1 g
Protein 0,2 g
Salt 0,1 g
Calcium  120 mg*
*100 ml indeholder 15% af dagligt referenceindtag
Laktose 0,0 g