Opskrift: Sådan indfører du en grøn og plantevenlig fødevarepolitik

Af Kira Marie Peter-Hansen, medlem af Europa-Parlamentet for SF, og næstformand i Greens/EFA

Vidste du, at du ikke må hælde ’havremælk’ på dine cornflakes? Ifølge forfejlet EU-lovgivning skal man sige ”havre-drik” da det er forbudt at kalde produkter, der ikke er presset ud af et yver, for mælk.

Det er jo helt skørt, men misæren stopper ikke her. Et nyt forslag med støtte fra bl.a. de Konservative og Venstres Søren Gade vil lægge endnu flere benspænd for klima-, natur, og dyrevelfærdsvenlige mælkealternativer. Bliver forslaget til virkelig, kan det blive forbudt at beskrive sin havredrik som ”mælkelignende” eller som et ”alternativ til mælk” – går det helt galt, kan det sågar være slut med at sælge plantemælk i mælkekartoner.

At forslaget kunne finde flertal i Europa-Parlamentet, er en kontant påmindelse om, hvor indflydelsesrig den animalske landbrugslobby er. Men samtidig er forslagets absurditet også et billede på, at den animalske industri føler sig truet, og at nye grønne vinde blæser over fødevareproduktionen. Og vi forstår da godt, at det kan være svært at vænne sig til de nye grønne tider og finde sit ståsted i det.

Derfor præsenterer vi her opskriften på en plantevenlig fødevarepolitik!

Plantevenlig fødevarepolitik er en sjælden, men utrolig lækker politik. Den har en virkelig skøn duft af Paris-aftalen, og den sprøde afværgelse af den 6. masseuddøen giver en fantastisk frisk smag. Også det markant reducerede antal livsstilssygdomme er et hit blandt både store og små.
Den plantevenlige fødevarepolitik fungerer både til hverdag og til fest, da den ikke er hverken svær eller tidskrævende at indføre. Og så er det jo bare dejligt, at den kan laves helt uden dyremishandling, penicillin og risici for nye pandemier.
Antal personer: Kan brødføde langt flere mennesker end animalske fødevarer
Forberedelsestid: alle ingredienser er allerede klargjort
Tid i alt: så kort tid som muligt.
Holdbarhed: Særdeles holdbar

Det skal du bruge:

500g klimavidenskab (f.eks. den nyeste rapport fra FN’s Klimapanel)
350g fair markedsvilkår
8 liter modstandskraft overfor den animalske lobby
2 skefulde politisk mod
1 et drys medlidenhed med de mere end 30 millioner svin, der produceres årligt i Danmark

Når først du har ingredienserne klar, er det slet ikke så svært. Hvis du blot fokuserer på, at alle produkter skal have fair konkurrencevilkår, uanset om de kommer ud af et yver, en kødhakker eller bare direkte fra planterne, ja så er du allerede kommet langt.

Pas på du ikke af gammel vane kommer til at krydre retten med obskure politikker, der favoriserer klimaskadelige animalske produkter fremfor de plantebaserede. Det kan især blive svært, når landbrugslobbyen tuder dig ørene fulde af, at den danske svineproduktion skam er super bæredygtig. Her er det et godt trick at huske på, at vi i Danmark dyrker foder til husdyr på knap 80 procent af landbrugsarealet, og at vores køer og svin står bag 19 procent af Danmarks samlede klimaudslip.

Nu har du allerede en god bund, men hvis din nye fødevarepolitik virkelig skal skinne, så skal der også glasur på toppen. Her kan du f.eks. omlægge landbrugsstøtten, således at pengene i stedet for at opretholde status quo bruges på at omstille til natur- og klimavenlige bedrifter. Rigtig godt bliver det dog først, hvis du samtidig indfaser afgifter på de fødevarer, der har den største klima- og miljøbelastning.

Hvis du har fulgt opskriften her, har du nu en fødevarepolitik, som smager pragtfuldt, og er sund for dig, planeten og samfundsøkonomien. Vær opmærksom på, at den vil gøre dine nabolande misundelige på, at det var dine plantebaserede virksomheder og produkter, der kom bedst fra start og satte sig på markedet – samt at din statskasse nu tjener fedt på eksport af knowhow til det eksponentielt voksende globale marked for plante-fødevarer.

Tips til servering: Server gerne fødevarepolitikken sammen med en cykeltur ud i Danmark. Sådan kan du nyde synet af, hvordan faldet i animalske produkter har givet plads til skov og natur i det danske landskab.