Det var ikke aprilsnar, selv om mange trak på smilebåndet, da Europa-Parlamentets Landbrugsudvalg i går besluttede, at produkter kun må hedde noget med bøf, pølser, burger og hamburger, hvis der er kød i. Er det så også slut med pølsebrød, pølsefingre og frugtkød? Og skal Bo Hamburger døbes om?
Europapolitiker Jørn Dohrmann og hans europæiske kolleger stemte om kød-ord som bøf (steak), pølse (sausage), burger og hamburger, og de kom frem til, at der skal være monopol på kød-ord. Eksempelvis må en plantepølse fremover ikke hedde en plantepølse i supermarkedet.
”Jeg synes, at den slags afstemninger er helt aprilsnar-agtige. Hvad er vigtigst? At gøre noget seriøst ved vores klimaproblemer eller bruge tiden på at grave skyttegrave og lægge monopol på ord? Ja, undskyld udtrykket: Jeg tror mange synes, at det er pølsesnak,” siger direktør Henrik Lund fra NATURLI’ Foods.
Han fortsætter: ”Børn klimastrejker verden over, mens politikerne finder på fyord. Forbrugerne er lysår foran politikerne og har for længst opdaget, at man kan være med til at gøre en positiv forskel for klimaet hver gang, man åbner munden for at spise. En plantebøf er 19 gange mere klimavenlig end en hakkebøf, og flere end fjerde dansker skar allerede ned på kødet fra 2017 til 2018,” siger direktør Henrik Lund fra NATURLI’ Foods.
NATURLI’ Foods laver udelukkende 100 pct. plantebaserede fødevarer til hele verden og ser det som et vigtigt skridt fremad for klimaet at gøre det nemt for forbrugerne at finde 100 pct. plantebaserede alternativer til fx hakket oksekød, pølser af gris eller kyllingekød i supermarkedet.
Hvad med appelsinens frugtkød?
”Hvis det skal være logisk, så må vi finde på nye ord til vores børn. Fremover må man ikke længere spørge børnene, om de skal ud og lave pølser på toilettet. Det er også slut med at omtale onkels store bøffer, og søpølsen skal vel også have nyt navn? Og hvad med appelsinens frugtkød eller stakkels Bo Hamburger,” spørger Henrik Lund med et smil.
En opgave for brancheorganisation
Henrik Lund fortsætter: ”Sådan som vi forstår EU, så er beslutningen ikke endelig endnu. Vi har være med til at stifte en brancheorganisation for plantebaserede fødevarer, og det bliver den første opgave, organisationen skal kigge på. Vi skal se, om vi ikke kan få politikerne til at forstå, at vejen frem for klimaet ikke er at forbyde ord. Hvad skulle det hjælpe klimaet? Spørger Henrik Lund.
Vejledning – ikke vildledning
”Vi står midt i en fødevarerevolution, og her efterspørger forbrugerne i supermarkedet plantebaserede fødevarer, som har samme funktion som de kendte animalske fødevarer. Derfor er det god forbrugeroplysning – og det modsatte af vildledning – når vi fx lancerer nye plantepølser og ja, navngiver dem plantepølser. Så ved forbrugerne, at de er lavet af planter og kan bruges i samme situationer som pølsen lavet af gris, fx på grillen. Der er jo ingen, som er i tvivl om, at pølsen er lavet af planter,” siger Henrik Lund.
Finder nye navne – sammen med forbrugerne
Imidlertid er NATURLI’ Foods allerede vant til drillerier med hensyn til plantedrikke, der kan bruges i samme situationer som mælk. Derfor går virksomheden straks i gang med – sammen med forbrugerne – at udvikle nyt produktnavn til deres nye plantepølser.
”Vi har 200.000 følgere på vores FB-side: Plantebevægelsen. De mange forbrugere har helt sikker rigtig gode forslag til, hvad fx vores plantepølser skal hedde i fremtiden,” siger Henrik Lund.
Et andet eksempel er vegetarburgeren, som alverdens store burgerkæder har på menuen.
”Hvad skal den mon hedde i fremtiden? En plantebolle? Det må vel ikke engang hedde en burgerbolle – der er jo ikke tilsat kød til bollen. I andre brancher er der ikke samme tankegang. Her må man gerne tale om en sofacykel, selv om der ikke er monteret en sofa på en cykel,” siger Henrik Lund.