Smagen af en grønnere fremtid

Nye plantedrikke fra NATURLI’ Foods vil nu udfordre mælken i køledisken – både på smag og miljø.  Læs nyheden her og se de slående tal for hvor meget mindre C02 plantedrikkene udleder.

En uafhængig analysevirksomhed, CarbonCloud, har netop kortlagt, at produktionen af de nye plantedrikke giver en CO2 belastning som er 4-5 gange mindre end komælk. Fødevareproduktion står for ca. en fjerdedel af de menneskeskabte drivhusgasser, som bidrager til den globale opvarmning.[1]

I disse dage rykker nye, økologiske plantedrikke fra NATURLI’ Foods ind i køledisken i 1.800 supermarkeder landet over. Og det er gode nyheder for de mange, som kan lide smagen af en grønnere fremtid.

”Plantedrikkene bidrager reelt til en grønnere fremtid sammenlignet med mælk. Vi har analyseret på CO2 belastningen ved henholdsvis de nye økologiske plantedrikke og komælk, og resultatet overrasker ikke mig som forsker, men det vil det sikkert gøre for en del forbrugere. Komælken medfører en CO2 belastning, som er 4 til 5 gange større end plantemælken,” forklarer David Bryngelsson fra CarbonCloud.

CarbonCloud har analyseret plantedrikkene og økologisk mælk fra mark til færdigt produkt – inklusive transport og emballage.

Ifølge BBC viser et studie fra University of Oxford ved Joseph Poore, 2018, samme niveau. Her fremgår det også, at der fx går 10 gange så stort et areal til at frembringe et glas mælk dagligt i et år som samme mængde havremælk, og der går mere end 12 gange så meget vand til at producere et glas mælk dagligt i et år som samme antal glas med havremælk[2].

Klimaforandringer ændrer vaner

En spirende bevidsthed om, at også produktionen af mælk belaster miljøet ganske meget er blandt grundene til, at salget af plantedrikke oplever en årlig vækst på 25-30 pct.

”I mine forældres generation var man bange for den kolde krig, og kød blev et billede på velstand. For de unge i dag er klimforandringerne den store trussel. Det er dem, der skal leve med konsekvenserne. Derfor bliver mange vegetarer eller fleksitarer, fordi de ved, at fødevarer fylder meget i klimaregnskabet og der skal gøres noget nu,” forklarer David Pedersen, som er filosof og økonom og arbejder i den europæiske organisation ProVeg i Berlin, der har til formål at få folk til at spise mere plantebaseret og 50 pct. mindre animalske produkter inden 2040.

Han fortsætter: ”Først blev forbrugerne klar over, at kød belastede miljøet – nu retter bevidstheden sig mod mælk. Derfor er det også et vigtigt skridt for miljøet, at plantedrikkene fra NATURLI’ Foods rykker inde i kølemontren ved siden af mælken. Herved er den lige ved hånden for forbrugerne, og plantedrikkens status stiger klart – akkurat som da plantefarsen fik plads ved siden af det hakkede oksekød.”

 

Smagen skal være i top

Henrik Lund, direktør i NATURLI’ Foods, understreger, at en god sag skal gå hånd i hånd med en god smag.

”Forbrugerne er kræsne – heldigvis. Derfor er det vigtigt, at de plantebaserede produkter smager lige så godt om de traditionelle animalske. Derfor har vi også smagt og justeret, smag og justeret til alle var glade for smagene i de to nye plantedrikke, som er lavet på økologisk havre og økologiske mandler. Jeg forventer, at de to nye drikke vil få mange til at droppe komælken helt eller delvist. Når man smager de nye produkter, er det nemt at stille spørgsmålet: Er det her mælk uden mælk?”

Mange efterspørger calcium, som er udvundet af alger og tilsat. NATURLI’ havde også et ønske om at tilsætte B12 og D2, men det er ikke tilladt i økologiske produkter. NATURLI’ Foods ser gerne, at reglerne bliver lavet om.

 

Plantedrikke i pantflasker – første gang i verden

 

”Plastic i naturen er et kæmpe problem. Derfor er det en stor sejr for naturen og for os, at vores flasker er kommet med i verdens bedste pantsystem. Det er ikke bare første gang i Danmark – det er første gang i verdenshistorien at plantedrikke kommer i pantflasker,” siger Henrik Lund.

Flaskerne får en pant på 1,5 kr.

“I Plastic Change er vi super stolte over at være med i et partnerskab med NATURLI’ Foods, der flytter grænserne for, hvad der kan lade sig gøre. Det nye ved NATURLI’ Foods nye drikke er, at flasken – som den første inden for denne type produkt – er kommet med i pantordningen. Det betyder, at langt de fleste flasker vil blive til nye plastikprodukter, fordi plastik kan genanvendes i et cirkulært system. På den måde bliver både plastikflasken og plastiklåget en mere bæredygtige form for emballage end de fleste kartoner og lignende former for drikkevareemballage, som endnu ikke kan genanvendes i Danmark og derfor ender på forbrændingen,” siger Henrik Beha Pedersen, direktør og stifter af Plastic Change.

Han håber, at andre virksomheder lader sig inspirere til at gå samme vej.

 

Fakta

– De nye drikke er lavet på baggrund af mandel og havre fra nærmarkederne (Europa).

– Flaskerne rummer 990 ml. Hvis det havde været 1 liter, var panten blevet 3 kr. Det kunne afholde en del fra at købe plantedrikkene. Plastflasken er lavet af PET materiale, som også kan sorteres som plast på genbrugsstationen, hvis man ikke får afleveret sine flasker i butikken. Det er en positiv gevinst i forhold til den traditionelle papkarton, som ryger til restaffald og bliver brændt.

– Vejledende udsalgspris i butikkerne bliver 14,95 kr. for 990 ml.

– De nye drikke er tilsat calcium udvundet af alger.

 

Beregning fra CarbonCloud

Forklaring

Økologisk Havre Drik og Økologisk Mandel Drik fra NATURLI’ Foods har en fedtprocent på 1,2. Når plantedrikken sammenlignes med økologisk komælk med en fedtprocent på henholdsvis 1,5 pct. (letmælk) og 0,5 pct. fedt (minimælk) ses, at CO2 udledningen er 4-5 gange større. I analysen er produkternes CO2 belastning udregnet fra mark til færdigt produkt – inklusive transport og emballage.

[1] https://www.bbc.com/news/science-environment-46654042

[2] https://www.bbc.com/news/science-environment-46654042