Verdens dygtigste kokke går efter grønt guld

Fødevarer lavet 100 pct. på planter spiller en central rolle for kokken Artur Kazaritski, som er i skarp træning til det, der svarer til OL i kokkekunst, Bocuse d’or. Sammen med sit hold, som repræsenterer Estland, stiller den tidligere souschef ved den danske gourmetrestaurant Geranium op til finalen i en af de mest prestigefyldte kokkekonkurrencer overhovedet. Den store finale finder sted i Lyon i slutningen af september.

NATURLI’ støtter Artur Kazaritski, så han og deltagerne på holdet har de allerbedste muligheder for at træne i at bruge plantebaserede ingredienser på mange forskellige måder. I konkurrencen er det fx ikke tilladt at bruge mejeriprodukter eller æg i forbindelse med tilbehør til kød.

Kæresten åbnede kokkens grønne øjne

For Artur Kazaritski, som har boet i København i de seneste 6 år, er det helt naturligt at trylle med plantebaserede ingredienser i køkkenet. Hans danske kæreste, Isabel, har åbnet mesterkokkens øjne for, hvor velsmagende plantebaserede retter kan være.
”Personligt holder jeg både af smagen af plantebaserede fødevarer og følelsen bagefter. Jeg føler mig ganske enkelte mere ansvarlig, når jeg spiser plantebaseret. Og det er på ingen måde nødvendigt at gå på kompromis med den fantastiske smag bare fordi, at en ret skal være plantebaseret,” siger Artur Kazaritski, som meget sjældent spiser kød derhjemme.

En megatrend

Han oplever, at de planbaserede retter udgør en megatrend. Ikke bare i hans og kærestens eget private køkken, men også i de store prestigefyldte køkkener og i kokkekonkurrencerne.

Til årets Bocuse d’or-finale skal Artur Kazaritskis hold og konkurrenterne bl.a. kreere en take away-box med tre retter, hvor cherrytomater er den gennemgående råvare. Her må der fx ikke bruges mælk i den ene af de tre tomatretter. I tilbehøret til kødet må der ikke bruges hverken æg eller mejeriprodukter.

Plantebaseret menukort

”I dag ser vi Michelinrestauranter med et 100 pct. plantebaseret menukort. Flere vil følge, og udfordringerne i at bruge plantebaserede råvarer i de store konkurrencer er også et udtryk for, at der sker et stort skifte i retning af langt flere plantebaserede fødevarer,” siger Artur Kazaritski.

Han oplever, at hans egen plantebaserede madrejse matcher den revolution, der er sket inden for de plantebaserede fødevarer i de senere år.

”Min kæreste åbnede planteuniverset for mig rent madmæssigt. Før lagde jeg stort set ikke mærke til produkterne i supermarkedet. I dag vokser udvalget af spændende produkter hele tiden. Det bidrager i høj grad også til, at flere spiser mere plantebaseret og også vælger plantebaserede retter, når de går på restaurant,” siger Artur Kazaritski.

Sammen med sit hold træner Artur Kazaritski intensivt i de forskellige retter, som de skal præsentere til konkurrencen i september.

”Det er en stor hjælp for mig og holdet, at vi kan øve os med NATURLI’s rigtig fine produkter. Det bidrager til den sikkerhed, som vi skal have i at bruge forskellige plantebaserede ingredienser og råvarer i forbindelse med konkurrencen,” siger Artur Kazaritski, som altid går efter guldet. Sådan har det været siden hans pure ungdom, hvor han som toptrænet idrætsmand dystede for at høste medaljer.

En ambition, han viderefører i madkunstens fornemme konkurrence – Bocuse d’Or.