Kan en professionel cykelrytter leve af planter?

Naturli' Foods | Plantebaseret kost | Professionel cykelrytter

Hvordan kan man være professionel cykelrytter og leve hovedsageligt af planter? Læs hvordan i vores blogindlæg af den 21-årige professionelle cykelrytter Jonas Gregaard Wilsly. Han kører for WorldTour-holdet Astana Pro Team og er særlig dygtig til bjergkørsel.

“Jeg er et godt bevis på, at man sagtens kan cykle stærkt via plantevejen”

 

Blogindlæg af Jonas Gregaard Wilsly

Hvordan kan man være professionel cykelrytter og så stort set leve af planter? Spørgsmålet møder jeg tit. Mange tror, at der skal store bøffer på tallerkenen og mælk i glasset for at køre i bjergene og yde det bedste. Jeg er et godt bevis på, at man sagtens kan cykle stærkt via plantevejen. Ja, selv tror jeg på, at jeg faktisk kan yde mere.

Jeg har helt droppet komælken i de senere måneder og er gået over til plantedrikke, og jeg mærker ganske enkelt, at det er godt for min krop. Jeg får ikke slim i halsen, som jeg ellers tit har haft ved morgentræningen, og jeg føler mig ikke oppustet. Jeg mærker, at min krop ikke skal arbejde nær så hårdt for at fordøje plantedrikkene, og at jeg derfor får mere energi til at cykle.

Også i kaffen

Jeg elsker god kaffe. Her har jeg også droppet mælken. Nu skummer jeg havredrik op til min kaffe. Det smager rigtigt godt, og jeg også sagtens undvære mælk i alle andre sammenhænge.

Jeg bor i Spanien og er tit på farten, hvor der ikke altid er frit valg på alle hylder med hensyn til mad. Men når jeg er hjemme, kan jeg rigtig godt lide at lave mad. I min barndom har der altid været fokus på økologiske råvarer og gode måltider. Min far er kok, og min mor går vildt op i gode råvarer. Så måden jeg lever på, er egentlig bare en naturlig forlængelse af de gode madvaner, som jeg altid har haft. Der er masser af lækre grøntsager og et stort udbud af plantebaserede fødevarer at få i Spanien – både fra lokale og fra resten af Europa.

Mindre og mindre kød

Med hensyn til kød, så spiser jeg også mindre og mindre kød. Faktisk stort set ikke kød fra ko og gris. Jeg spiser mest fisk og en gang imellem lidt kylling. Jeg får masser af vitaminer og proteiner gennem friske grøntsager, linser, bønner og eksempelvis falafel, som jeg er vild med.

Cykelryttere på topplan går meget op i kost, så det er selvfølgelig noget, vi snakker en del om indbyrdes. Her vil jeg gerne være med til at inspirere andre og vise, at man kan leve sundt og godt uden kød og mælkeprodukter og yde en toppræstation. Jeg oplever, at der er en begyndende forståelse for det, men mange har stadig en opfattelse af, at der skal kød og mælk til.

Det er et syn, der tager tid at ændre, men i takt med, at de plantebaserede fødevarer vokser i befolkningen generelt, ja, så smitter det selvfølgelig også positivt af på sportsudøvere.

Tanke for egen sundhed og miljøet

Udover at jeg oplever, at jeg kan præstere bedre, så tænker jeg også på miljøet. Vi er ganske enkelt nødt til at spise og drikke på en anden måde i fremtiden af hensyn til naturen. Og hvorfor ikke både gøre noget godt for sig selv og miljøet? Det synes jeg, at jeg gør.