- Hvor stort et CO2-aftryk giver plantebaserede fødevarer?
Generelt udledes der meget mindre CO2 i produktionen af plantebaserede fødevarer end ved animalske fødevarer – også selv om der regnes helt fra råvaren på marken til færdig fødevare. Det præcise CO2-aftryk i processen fra jord til bord på vores produkter, er vi i gang med at få udredt fra en ekstern samarbejdspartner. Og det fortæller vi meget mere om på de sociale medier under "Plantebevægelsen" og her på vores planteblog, så snart vi kan.
For nu kan vi stolt fortælle, at vores nye plantedrikke udleder 4-5 gange mindre C02 end letmælk. Det er udregninger fra CarbonCloud og er fra jord til færdig produkt inkl. emballage.
- Anvendes der aber til at plukke kokosnødder til produktionen af produkter med kokos?
Der er ikke anvendt aber til plukning af kokosnødder. Derfor er vi også vegansk certificeret, hvilket også omfatter etisk forsvarlig behandling af dyr i alle dele af produktionen.
- Hvordan skal jeres emballager affaldssorteres?
Der er typisk angivet på emballagen, hvordan den skal affaldssorteres. Derudover er vi igang med at indføre affaldspiktogrammer på vores emballage, som den første fødevarevirksomhed. De skal tydeliggøre hvordan du affaldssorterer vores emballage.
Naturli' arbejder hele tiden på at gøre vores emballage endnu mere miljøvenlige både ved at kigge på genbrugsplast, pant og andre løsninger, der egner sig til fødevarer. Se mere her.
- Hvordan håndterer I vandforbrug og dyrkning af mandler til jeres produkter?
Naturli' har fravalgt at bruge mandler fra tørkeramte områder som eksempelvis Californien. Mandlerne i eksempelvis vores 990 ml drikke med pant kommer fra Sicilien. Vi har ikke fået udregnet vandforbruget i produktionen af vores drikke specifikt, men i efteråret 2018 udgav DR et faktatjek, hvor de sammenligner en række plantedrikke og komælk på faktorer som CO2-udledning, arealforbrug og vandforbrug. Disse tal er ikke udregnet på vores nye drikke, men på mere generelle tal: https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/faktatjek-er-plantedrikke-bedre-klimaet-end-maelk Her er det tydeligt, at der bruges mere vand i produktionen af mandeldrik end eks. havre- og soyadrik. Men også at produktionen af mandeldrik stadig har et vandforbrug, der er markant lavere end ved produktionen af komælk.
- Fældes der regnskov for at dyrke afgrøder til jeres produkter?
Naturli' har en skarp holdning til at råvarerne skal være af høj kvalitet og gmo-fri, samt at de ikke er dyrket på fældet regnskovsjord. Det sikres ved at indgå kontrakt med udvalgte farmere og have en tæt dialog.
- Går produktion af shea ud over regnskov og miljø?
Karité træet, hvor shea-nødderne kommer fra, vokser naturligt i Vestafrika og har gjort det i generationer. Træerne spreder sig naturligt og tilfældigt i naturen, så der er ikke tale om en industriel dyrkning. Det betyder, at træerne ikke bliver kunstigt vandet. De får vand, når det regner, og regnskoven bliver ikke negativt påvirket af træerne.
Høsten af shea-nødder er meget vigtig for de lokale samfund og en helt essentiel del af den kulturelle arv i Vestafrika. Shea-nødderne høstes lokalt af tusindvis af kvinder, som dermed får mulighed for at tjene en løn, som er vigtig for familien.
Hvis du ikke fandt det du søgte er du altid
velkommen til at tage fat i os